موجی با چند وظیفه
حال که با امواج ماکروویو آشنا شدیم، میخواهیم دو نوع محصول متفاوت را که به طور گسترده از این موج استفاده میکنند بررسی کنیم؛اجاقهای ماکروویو و تلفنهای همراه، اما دلیل انتخاب این دو دستگاه شباهتهای زیاد و تفاوت جالبشان است. شباهتشان در آن است که هر دو دستگاه از امواج ماکروویو برای كار كردن استفاده میکنند، اما تفاوتشان در آن است که اولی امواجش میتواند به درون غذا نفوذ کند، مولكولهايآب را به ارتعاش در آورد و در نتيجه باعث گرمشدن غذا شود يا حتی آن را بپزد. طبيعي است كه قرار گرفتن انسان در معرض آن میتواند خطرناک یا مرگبار باشد، ولی دومی در مجاورت مغز قرار ميگیرد و وظيفه مخابرات تلفني را به عهده دارد، اما گفته ميشود خطرناك نيست، اما بد نیست نگاه دقیقتری به امواج ماکروویو بیندازیم تا متوجه شویم که امواج این دو دستگاه چه تفاوتی با یکدیگر دارد.یکی از مهمترین شاخصههای امواج که باعث تفاوتشان با یکدیگر میشود، فرکانس آن است. فرکانس به آن معناست که موج با چه سرعتی نوسان میکند. مانند فاصله که با واحد متر سنجیده میشود فرکانس نیز برای اندازهگیری توسط واحد هرتز محاسبه میگردد. به این ترتیب یک هرتز برابر است با یک چرخش (سیکل) کامل موج در یک ثانیه. موج با دوره تناوب یک هرتز آنقدر کند است که کاربردی برای استفاده در ارتباطات رادیویی ندارد. از همین رو از واحدهای بزرگتری مانند کیلوهرتز، مگاهرتز، یا حتی گیگاهرتز استفاده ميشود. ولی چرا فرکانس اين قدر اهمیت دارد؟ بسیاری از ویژگیهای یک موج رادیویی وابسته به فرکانس آن است. برای نمونه زیردریاییها از امواجی با طول موج بین 300 هرتز تا سه کیلوهرتز استفاده میکنند، زیرا این فرکانسهای پایین به نسبت فرکانسهای بالاتر تا عمق بسیار بیشتری در آب نفوذ میکنند.
تفاوت در کجاست؟
حال که با مفهوم موج ماکروویو و تفاوتهای آن آشنا شدیم، بهتر است به موضوع اصلیمان بپردازیم.در حقیقت تلفنهای همراه از فرکانس موجی که در اجاقهای ماکروویو از آن استفاده میشود، استفاده نمیکنند. تلفنهای همراه معمولا در بیشتر کشورها در محدوده 8/2 تا 6/5 گیگاهرتز فعالیت میکنند. از منظر علم فیزیک هیچ تفاوت پایهای بین امواجی که درون یک اجاق ماکروویو برای گرم کردن مواد غذایی از آن استفاده میشود و امواجی که از تلفن همراه ساطع میشود وجود ندارد، زیرا هر دو در طیف امواج الکترومغناطیسی موج رادیویی خوانده میشود. اما چیزی که موجب میشود یک مکالمه شاد و خنک با دوستتان و در طرفی دیگر چای لب سوز در اجاق ماکروویوتان داشته باشید، انرژی است. در واقع گوشیهای همراه امواجی با انرژی در حد میلی وات از خود ساطع میکند. در آن سو اجاقهای ماکروویو امواجی با قدرت 700 تا هزار وات تولید میکند.تفاوت دیگر امواج تلفن همراه با اجاق ماکروویو در اطلاعات است. در حقیقت امواج اجاق هیچ اطلاعاتی را در بر ندارد و تعدیل هم نشدها ست. در طرف دیگر سیگنالهای یک تلفن همراه حاوی اطلاعات کثیری از قبیل اطلاعات مربوط به صدای فرد صحبتکننده، شماره سریال الکترونیکی تلفن و سیگنالها و اطلاعات دیگری - که برای برقراری ارتباط با یک شبکه مورد نیاز است - هستند.بد نیست بدانید که تنها وجود سیگنال رادیویی نیست که باعث میشود تلفن همراه زنگ بخورد. در واقع گوشی موبایل سیگنالهای متعددي به آنتنها میفرستد تا مکان خود را به شبکه اعلام کند. و زمانی که کسی به گوشی شما زنگ میزند، شبکه از طریق نزدیکترین آنتن خود به شما سیگنالی میفرستد تا متوجه شويد كه کسی در حال تماس گرفتن با گوشیتان است. پس از آن گوشی زنگ میخورد و همچنین به شبکه اعلام میکند سیگنال تماس را دریافت کرده است. به این ترتیب است که گوشی موبایل زنگ میخورد، ولی اجاق ماکروویو قابلیت زنگ خوردن ندارد!
آيا موبایل خطرناک است؟
اما بحث مهم و داغی که حول این امواج میچرخد، موضوع ضرر آنهاست که از تلفنهای همراه ساطع میشود. سالهای متوالی است که این بحث که آیا استفاده و صحبت طولانیمدت با موبایل باعث ابتلا به سرطان یا بیماریهای دیگر میگردد در محافل علمی و پزشکی در جریان است. آنچه استفادهكنندگان را نگران ميكند، اين است كه گوشيهاي تلفن همراه به عنوان منبع توليدكننده امواج در فاصله بسيار اندكي از مهمترين عضو بدن يك جاندار، يعني مغز او قرار ميگيرد. اين فاصله اندك باعث ميشود تا حداكثر انرژي توليدشده توسط گوشي مستقيما از ميان سلولهاي حساس مغز ما گذر كند. اما بر اساس نتایج جدیدترین تحقیقاتی که در چند کشور با جامعه آماری گسترده و برای مدتی طولانی صورت گرفته، رابطه معنيداري بین استفاده از تلفن همراه و سرطان يا آسيب به مغز به دست نيامده و ضرر امواج مايكروويو گوشيهاي همراه بهصورت قطعی تائید یا رد نشده است. در مورد افزایش دما و گرمشدن گوش هنگام مکالمه با موبایل نيز تحقيقات زيادي صورت گرفته است. خيلي اعتقاد داشتند اين موضوع گرمشدن به دليل اثر مشابهي است كه اجاقهاي مايكروويو بر مواد غذايي ميگذارد، اما اين بار با شدت خيلي كمتري رخ ميدهد. نتايج نشان داد اين موضوع بر اثر افزایش دمایی است که از باتری گوشی بر اثر مداومت بهرهبرداري از آن ساطع میشود و نه ناشي از اثر امواج ماكروويو منتشر شده از گوشي تلفن همراه. با این حال دانشمندان به افرادی که نگرانی و وسواس زیادی در رابطه با این موضوع دارند، توصیه میکنند که از راههای جایگزین همچون هدست، گذاشتن تلفن روي حالت بلندگو یا استفاده از پیام كوتاه متنی برای ارتباط با موبایل استفاده کنند، اما هنوز هستند كساني كه عميقا اعتقاد دارند استفاده از تلفنهاي همراه مضرات فراواني دارد. آنها احتمال ميدهند که شرکتهای تولیدکننده بزرگ و سرشناس تلفن همراه مانع انتشار اطلاعات شفاف، دقیق و حقیقی در مورد ضرر احتمالی امواج گوشيهاي موبایل براي سلامت انسان و بخصوص مغز او میشوند.
سر در معرض سر (SAR)
گوشیهای موبایل با استفاده از امواج ماکروویو كه از جنس امواج الکترومغناطیسی است، كار ميكند. اين امواج دارای انرژی اندكي بوده و حامل اطلاعات است. واحد مشخصی به نام سر (SAR) که کوتاهشده عبارت Specific Absorption Rate به معنای میزان جذب خاص است ، برای اندازهگیری قدرت امواج موبایل به کار میرود. سر در واقع میزان انرژی است که توسط بدنی که در معرض فرکانس رادیویی قرار گرفته است، جذب میشود. واحد اندازهگیری سر بر مبنای وات بر کیلوگرم (W/kg) است.به این ترتیب هر چه میزان سر برای یک گوشی موبایل رقم پایینتری باشد، بدن انسان در معرض امواج کمتری حین مکالمه با تلفن همراه قرار میگیرد. طبق قوانین، سازندگان گوشی همراه موظفند میزان سر تولیدی محصولشان را ذکر کنند. برای مثال بیشترین میزان سر برای یک نمونه از گوشیهاي رايج به 58/1 وات بر کیلوگرم میرسد.
.: Weblog Themes By Pichak :.